Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas
Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!
Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Wołowinę umyj, osusz. Jeśli trzeba - plastry delikatnie rozklep. Ogórka pokrój na ćwiartki, kawałek cebuli pokrój w piórka do roladek, resztę posiekaj. Kostkę wołową rozpuść w 500 ml wrzącej wody.
Każdy plaster mięsa posmaruj łyżeczką musztardy, oprósz pieprzem, ułóż na nim kawałek ogórka i boczku oraz kilka piórek cebuli, a następnie ciasno zawiń w roladkę. Zepnij wykałaczkami. Oprósz mąką.
Na patelni rozgrzej olej. Obsmaż roladki z każdej strony na dużym ogniu, dodaj posiekaną cebulę i smaż jeszcze chwilę. Zalej wywarem z kostki wołowej, dodaj grzybki i duś na patelni pod przykryciem, aż mięso będzie miękkie. Na koniec dopraw do smaku pieprzem, ostrą papryką, ewentualnie solą.
Sos dusi się długo, dlatego raczej nie trzeba go zagęszczać, jeśli jednak będzie za rzadki, rozpuść łyżkę mąki w zimnej wodzie, dodaj odrobinę gorącego sosu i wlej całość na patelnię.